fbpx

Family Dent

Aparat Dentar

Aparat dentar este un dispozitiv ortodontic ce corectează anomalii dentare prin aplicarea de presiune constantă, de-a lungul unei perioade extinse de timp, pentru a deplasa dinții în poziția corectă. 

 

Ce reprezintă un aparat dentar

Aparatul ortodontic reprezintă un dispozitiv mecanic aplicat pe dinți care exercită o presiune constantă asupra acestora pentru alinierea și nivelarea lor în vederea corectării ocluziei (mușcăturii).

Afectiunile ortodontice

Principalele afecțiuni ortodontice tratate cu ajutorul aparatelor dentare sunt: 

Inghesuire - Aparat dentar - Family Dent

Dinții înghesuiți

Spatiere Excesiva - Aparat dentar - Family Dent

Spatiere Excesiva

Ocluzie Adanca

Ocluzie Incrutisata

Ocluzie Deschisa

Ocluzie Inversa

Overjet (Protruzie)

Eruptie Anormala

Aparatul dentar este un dispozitiv care corectează anomaliile dentare, redând atât funcționalitatea dinților, cât și funcția lor estetică. La finalul tratamentului ortodontic, pacientul se va bucura de un zâmbet sănătos și echilibrat. 

Tratamentul cu aparatul ortodontic are mai multe beneficii, precum redarea funcționalității și esteticii zâmbetului. În plus, ajută la îmbunătățirea masticației, corectează malocluzia și constribuie la redarea încrederii în sine.  Purtarea aparatului dentar nu are beneficii doar asupra funcționalității și esteticii dentiției, ci contribuie și la îmbunătățirea aspectului general al maxilarului și feței, redându-i simetria. 

Tipuri de Aparat dentar

Există mai multe tipuri de aparate dentare:

Aparat dentar aplicat pe dintii unei femei

Aparat dentar metalic

Este un dispozitiv ortodontic fix ce se folosește de bracketii care sunt fixați pe dinți pe o perioadă de 2 ani. Aparatul metalic poate fi ligaturabil (Dentarum Echilibrium 2, Mini, Discovery Smart) sau autoligaturabil (Damon Q). Acest tip de tratament necesită vizite la medicul ortodont o dată la 4-7 săptămâni.

trainer-ortodontic

Aparat dentar mobil (Trainer)

Este un aparat dentar funcțional din silicon și este indicat în dentiția de lapte, în cea mixtă și cea definitivă. Trainerul purtat conform indicațiilor medicului ortodont are mai multe beneficii:

 • Reeducă funcția maxilarelor
 • Ghidează erupția dentară
 • Relaxează musculatura
 • Reeducă respirația nazală
 • Stimulează erupția definitivă

Aparat dentar mobilizabil.

ste un aparat confecționat din acrilat, unimaxilar, cu elemente de ancorare care corectează disarmoniile dentare.

Aparat dentar Ceramic-Family Dent

Aparatul dentar Safir sau Ceramică

Este un dispozitiv ortodontic care se colează pe dinți, și e confecționat din safir transparent sau de culoarea dintelui. Reprezintă o variantă de tratament estetică, cu o durată a purtării de 1,5 – 3 ani.

Fie că este vorba de copii sau adulți, purtarea aparatului ortodontic contribuie la redarea zâmbetului dorit, ajută la creșterea încrederii în propria persoană și la crearea unor legături sociale durabile. 

pret aparat dentar

Aparat dentar aplicat pe dintii unei femei

Aparat dentar
metalic

de la

2 000 Lei 1 000 Lei

per arcada

Aparat dentar Ceramic-Family Dent

Aparat Dentar
Fix Safir

de la

2 500 Lei

per arcada

Aparat autoligaturabil metalic AO (Damon)

Aparat autoligaturabil metalic

de la

3 000 Lei

per arcada

Aparat autoligaturabil estetic

de la

3 500 Lei

per arcada

Din ce sunt confecționate aparatele dentare

Arcul leagă bracketii și aplică forța care este necesară pentru deplasarea dinților în poziția ideală. Arcul este partea activă care determină forma finală a arcadei și este schimbat în timp, atunci când dinții se deplasează spre poziția lor nouă.

Ligaturile fac legătura între arc și bracket-uri, menținând aparatul activ. Există ligaturi elastice sau metalice, dar prima variantă este preferată de obicei, întrucât nu irită gingia și sunt mai flexibile.

De la ce vârstă poate fi aplicat un aparat dentar?

În general, copii trebuie să facă prima vizită la un stomatolog în jurul vârstei de 7 ani, moment în care se poate detecta o eventuală malocluzie dentară și se poate realiza un plan de tratament pentru intervenții viitoare. Există câteva moduri prin care se poate determina dacă un copil va avea nevoie de aparat dentar:

 • Dinți proeminenți
 • Dinți înghesuiți
 • Goluri între dinți
 • Probleme cu masticația
 • Dificultate în vorbire
 • Respirație pe gură


Maxilarul copiilor răspunde mai rapid la tratament, motiv pentru care perioada între 10 și 14 ani este recomandată pentru aplicarea aparatului dentar ceramic sau metalic. După ce împlinesc 12 ani, pacienții pot opta pentru un aparat dentar invizibil incognito.

Aparatul dentar invizibil incognito poate fi aplicat după vârsta de 12 ani.

Programează-te

  Care este durata unui tratament cu aparat dentar?

  Toți pacienții sunt diferiți, motiv pentru care există diferențe de durată a tratamentului, în funcție de:

  • Vârsta – rezultatele sunt mai rapide în cazul copiilor, deoarece maxilarul este în continuare în creștere, iar dinții sunt încă în mișcare.
  • Gradul de severitate a anomaliilor dentare – tratamentul durează mai mult în cazul anomaliilor dentare care impun o modificare mai mare.
  • Tipul de aparat dentar ales.

  Un tratament durează în medie 24 de luni, dar există și persoane ale căror afecțiuni sunt mai puțin grave. În aceste cazuri, tratamentul poate dura mai puțin de 12 luni. Există și tratamente care pot dura mai mult de 3 ani, la pacienții cu afecțiuni severe.

  Avantajele unui tratament cu aparat dentar

  Tratamentul cu aparat dentar prezintă o serie de beneficii pe termen lung, pe lângă funcția lui estetică evidentă:

  Ana Roșca

  Medic Stomatolog

  Previne afecțiunile gingiilor

  Unul dintre cele mai importante beneficii pe termen lung al unui tratament cu aparat dentar contă în prevenirea afecțiunilor gingiilor. Gingivita sau parodontoza este o infecție la nivelul țesutului moale care înconjoară dinții și poate să apară atunci când bacteriile se adună în porțiunile dintre dinți care nu sunt ușor accesibile pentru periuța de dinți sau pentru ața dentară.

  Previne deteriorarea dinților

  Atunci când dinții se suprapun sau sunt mai proeminenți decât ar trebui, sunt predispuși la uzură neuniformă. Mai mult, aceștia nu vor participa în mod egal la procesul de masticație și vor fi, de asemenea, mai greu de curățat.

   

  La fel ca în cazul afecțiunilor gingiei, atunci când dinții sunt suprapuși, este mai dificil să fie curățați în mod corect. Dacă placa bacteriană nu poate fi îndepărtată și particulele de mâncare rămân între dinți, bacteriile se înmulțesc și mănâncă suprafața smalțului, cauzând carii.

  Corectarea problemelor de vorbire

  Dinții au un rol esențial în vorbire. Din acest motiv, atunci când nu sunt aliniați în mod corect, sau în cazul unei malocluzii, generează probleme de vorbire. În aceste cazuri, un tratament cu aparat dentar ajută la eliminarea acestor probleme de discurs.

  Aparatul dentar este benefic în prevenirea eroziunii osoase

  Dinții nealiniați duc adesea la pierderea osoasă. Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile încep să mănânce oasele. Aparatele dentare mișcă ligamentele parodontale prin întinderea țesuturilor conjunctive și a nervilor. În timp, oasele se vor reconstrui în mod natural odată ce se așează în noul lor loc.

  Aparatul dentar ajută digestia

  Una dintre cele mai bune părți ale aparatului dentar este cât de mult poate crește stima de sine a cuiva. Adesea, oamenii nu se simt încrezători în a-și arăta dinții când sunt strâmbi. Acest lucru poate duce la stima de sine scăzută și anxietate. Vă ajută să știți că aparatele dentare sunt o opțiune de tratament temporar care vă poate oferi o viață într-un zâmbet cald și încrezător.

  Aparatul dentar oferă un impuls de încredere
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.

  Care sunt etapele unui tratament cu aparat dentar?

  Etape preliminare

  Inițial este necesară o consultație preliminară. În cadrul acestui prim pas se determină necesitatea unui tratament și se comunică toate informațiile către pacient, în vederea alegerii celei mai potrivite opțiuni.

  În această etapă se stabilește planul de tratament și se realizează radiografii panoramice, pentru a determina dacă rădăcinile dinților sunt sănătoase și pentru a vedea poziția exactă a dinților în raport cu rădăcina lor.. Etapa preliminară presupune și prelevarea unei amprente digitale și fotografii ortodontice, în baza cărora se vor realiza calculele și măsurătorile necesare. Această etapă implică în general până la 3 vizite la stomatolog.

  Faza activă

  Aparatul dentar se va monta după efectuarea periajului profesional si al detartrajului. Braketii sunt fixați individual, folosind un adeziv special și sunt inserate inele din metal în jurul molarilor. Ulterior, prin slotul bracket-urilor este inserat arcul metalic care va fi fixat cu ajutorul elasticelor.

   

  În funcție de problema ortodontică și de tipul de aparat dentar, se stabilește când va trebui să vină pacientul la următoarea activare a aparatului. Activarea presupune aplicarea unei forțe noi ce vor provoca mișcarea dinților și poate avea loc la termene între 2 și 8 săptămâni, conform tipului de aparat ales.

  Menținerea rezultatului

  După încheierea fazei active, bracket-urile sunt îndepărtate, iar pacientul beneficiază de fluorizarea și curățarea profesională a dinților. În acest moment, gingia poate fi inflamată, iar smalțul de care a fost lipit aparatul este sensibil. Din acest motiv, o igienă orală corectă este foarte importantă.

  Ulterior, pacientul va trebui să poarte aparatul de contenție, fix sau mobil. Aparatele de contenție au rol de menținere, întrucât dinții au tendința de deplasare în forma inițială.

  Este necesar un control o dată la 6 luni după terminarea tratamentului. În cadrul acestei consultații se va realiza curățarea profesională a dinților.

   

  Acesta poate fi mobil, sau format dintr-un retainer care rămâne lipit pe partea din spate a dinților (fix). Aparatele de contenție au rol de menținere, întrucât dinții au tendința de deplasare în forma inițială.

  După încheierea fazei active, bracket-urile sunt îndepărtate, iar pacientul beneficiază de fluorizarea și curățarea profesională a dinților.