fbpx

Family Dent

boala parodontala

simptome parodontoza

Ce este boala parodontala ?

Boala parodontala, cunoscută și sub denumirea de parodontită sau boală gingivală, este o afecțiune inflamatorie a țesuturilor care susțin dinții, inclusiv gingiile, osul maxilar și ligamentele dentare. Această afecțiune poate duce la pierderea dinților și poate avea efecte negative asupra sănătății generale a organismului.
Boala parodontală poate avea mai multe stadii, începând cu inflamația gingiilor (gingivită) și progresând spre afectarea țesuturilor profunde care susțin dinții. Simptomele acestei afecțiuni pot varia în funcție de stadiul în care se află boala.

Simptomele comune ale bolii parodontale includ:

• Sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare
• Gingiile roșii, umflate sau sensibile
• Retracția gingiilor, ceea ce poate duce la expunerea rădăcinilor dinților
• Mirosul neplăcut al gurii sau gustul neplăcut în gură
• Mobilitatea dinților sau pierderea dinților

Tipurile de afectiuni parodontale

Există mai multe tipuri de boli parodontale, care sunt succesive și apar în funcție de gradul
de dezvoltare a bolii asupra dentiției. 

parodontoza - afectiune gingivita

Gingivita

parodontoza - afectiune parodontita

Parodontita

parodontoza - afectiune parodontita avansata

Parodontita avansată

Boala parodontala

Tratamentul bolii parodontale

Tratamentul bolii parodontale depinde de stadiul în care se află boala. În stadiile incipiente, gingivita poate fi tratată cu o igienă orală riguroasă și o curățare profesională a dinților. În stadiile mai avansate, tratamentul poate include terapia parodontală non-chirurgicală, cum ar fi periajul radicular și utilizarea de antibiotice, sau terapia chirurgicală, cum ar fi intervențiile chirurgicale de regenerare osoasă și de țesuturi moi. Este important să se prevină boala parodontală prin menținerea unei igiene orale bune, cum ar fi periajul zilnic al dinților și utilizarea aței dentare, precum și prin vizite regulate la dentist pentru o curățare profesională a dinților și o evaluare a sănătății gingiilor.

Vino la o consultatie