Family Dent

Ce este caria dentara?

caria dentara

Caria dentara este o afectiune indusa de placa bacteriana care poate fi descrisa drept o comunitate de microorganisme(biofilm). Din cauza factorilor genetici sau celor de mediu un numar de schimbari au loc in microbiomul oral în cazul comensalismului şi mutualismului între microorganismele din biofilm si gazda, homeostaza in microbiomul oral este mentinuta. Cu toate acestea atunci cind un factor de risc începe să predomine relația parazitară și activitatea microorganismelor cariogenice patogene creste, ducind la aparitia cariei dentare.

Conform celor mai noi tehnologii de microbiologie moleculară au fost determinate noi specii de microorganisme cariogenice. Microbiomul oral al fiecărui individ este la fel de unic ca și sistemul său imunitar prin urmare, măsurile de prevenire a cariilor luate în mod obișnuit nu pot fi de aceeași eficacitate pentru toți indivizii.

Fiecare persoana are factorii sai de risc cariogeni care sunt determinati de microbiomul oral și sistemul imunitar influențat de factorii genetici și de mediu.

Diagnosticarea precoce a cariei, evaluarea riscului și planul individualizat de prevenire a cariilor ne vor permite să controlăm boala și să obținem un efect dorit.

Pentru medicul stomatolog dar si pacient cel mai important factor nu este tratarea consecintelor bolii – cavitatile carioase – dar constientizarea ca caria dentara este o afectiune care poate progresa si profilaxia cit si diagnosticarea la timp a ei, duce la rezultate satisfacatoare in timp.

Din ce cauze apare caria dentara?

Progresia Cariei

Au fost identificati câtiva factori cheie de mediu cum ar fi dieta, fumatul, bacteriile si procesele inflamatorii, acestia avind un impact asupra sanatatii orale.

Demineralizarea dinților este rezultatul efectului secundar al nutriției datorat producției de acid din carbohidrații din placa dentară. Când zahărul sau alți carbohidrați au acces în cavitatea bucală, sunt metabolizați în acizi de către microorganisme, pH-ul plăcii scade și în consecință, solubilitatea hidroxiapatitei crește – începe demineralizarea.

Caria dentară este un proces dinamic, care depinde de PH-ul mediului. Multe studii au demonstrat că zahărul din dietă este unul dintre principalii factori care induc aparitia cariilor.

Alimentele lichide, băuturile în special, trec prin cavitatea bucală foarte repede și au contact redus cu suprafața dintelui. Deși, dacă o băutură răcoritoare este ținută în gură mai mult timp sau sorbită în mod constant există un risc mai mare de carie.

Când bomboanele tari mentolate sau acadelele rămân în gură prea mult timp, zahărul este de asemenea eliberat treptat iar timpul de demineralizare se prelungește.

De asemenea, trebuie evitate alimentele lipicioase precum caramelul sau alimentele adezive precum chipsurile de cartofi.

Dieta irațională, avitaminoza, în special, poate avea un impact asupra sănătății orale.

Vitamina D este asociată cu metabolismul calciului și cu mineralizarea țesuturilor dure dentare. S-a stabilit că din cauza deficitului de vitamina D apare hipoplazia smalțului.

Cum sa prevenim aparatia cariei dentare

Principalele metode de preventie a cariei dentare sunt igiena orala, dieta si fluorizarea locala.

Având în vedere importanța igienei orale este important să înțelegem că eliminarea completă a biofilmul este imposibila, chiar și atunci când dinții sunt periați perfect biofilmul începe să se dezvolte imediat. Biofilmul începe să se dezvolte imediat după periajul dentar și în 24 de ore are microcolonii individuale. Dacă de fiecare dată când distrugem structura biofilmului atunci când ne periem corect pe dinți nu vom lăsa comunitățile de microorganisme responsabile de modificările patologice ale țesuturilor dure ale dinților să se reface, vom reuși să menținem dinții sănătoși.

Igiena bucală zilnică perturbă comunitatea microorganismelor din biofilm, își pierd activitatea, potențialul patogen scade. Prin urmare, mentinerea unei igiene orale va ajuta dacă nu să evitam boala, apoi să controleze activitatea cariilor.

Mentinerea unei diete echilibrate la fel are un impact puternic asupra preventiei cariei dentare si mentinerea activitatii acesteia.

Ce reprezinta procedurile de fluorizare?

Fluorul este considerat a fi una dintre principalele măsuri de prevenire a cariilor. Fluorul poate fi utilizat fie sistemic (prin consumul de apă fluorurată, lapte, consumul de sare fluorurată, pastile), fie local.

Dar astăzi s-a dovedit științific că efectul cariostatic al fluorului este experimentat de îndată ce dintele erupe și când este aplicat local.Efectul fluorului utilizat local depinde de concentrație, frecvența utilizării, durata timpului de aplicare și specificitatea compusului cu fluor. Cu cât concentrația de fluor în pasta de dinți este mai mare și cu cât se vor face aplicații mai frecvente, cu atât riscul de aparitie a cariei devine mai mic.

Cum tratam caria dentara?

Vizitele periodice la medic pot identifica cariile și alte afecțiuni dentare înainte ca acestea să provoace simptome tulburătoare și să conducă la probleme mai grave.

Cu cât diagnosticarea cariei dentare e mai precoce cu atât sunt mai mari șansele de a inversa fazele incipiente ale cariilor dentare și de a preveni ca caria sa progreseze. Dacă o carie este tratată înainte de a începe să provoace durere, probabil că nu veți avea nevoie de un tratament amplu.

Caria dentara

Tratamentul cariilor depinde de cât de severe sunt acestea.
Opțiunile de tratament includ:

  • Obturațiile (plombele), numite și restaurări, sunt principala opțiune de tratament atunci când caria a progresat dincolo de stadiul incipient. Obturațiile sunt realizate din diverse materiale, cum ar fi rășini compozite de culoarea dinților, porțelan sau amalgam dentar care este o combinație de mai multe materiale.
  • Incrustatiile. In cazul cariilor ce afecteaza o suprafata mai vasta a dintelui, afectarea unuia sau citorva pereti ai dintelui este posibil sa aveti nevoie de o incrustatie – o acoperire personalizată care înlocuiește întreaga suprafata afectata de carie a dintelui.Incrustatiile pot fi realizate din portelan frezat de inalta rezistenta si portelan topit.
  • Coroane. Pentru carii extinse sau dinți slăbiți, este posibil să aveți nevoie de o coroană – o acoperire personalizată care înlocuiește întreaga coroană naturală a dintelui dumneavoastră. forează toată zona cariată și suficient restul dintelui pentru a asigura o potrivire bună. Coroanele pot fi realizate din aur, porțelan de înaltă rezistență, rășină, porțelan topit cu metal sau oxid de zirconiu.
  • Canalele radiculare. Când caria ajunge la materialul interior al dintelui (pulpa=nerv), este posibil să aveți nevoie de un canal radicular. Acesta este un tratament pentru a repara și salva un dinte grav deteriorat sau infectat, în loc să-l îndepărteze. Pulpa dentara bolnava este indepartata. Uneori, medicamentele sunt introduse în canalul radicular pentru a elimina orice infecție.

Vino la o consultatie