fbpx

Family Dent

Molarii de Minte: Riscuri, Extracție și Îngrijire

Tot ce trebuie să știi despre molarii de minte: ce sunt, ce riscuri pot apărea și când este necesară extracția. Sfaturi pentru o îngrijire corectă.

Ce sunt molarii de minte?

Molarii de minte, cunoscuți și ca al treilea set de molari, sunt cei patru dinți situați în partea din spate a gurii. De obicei, erup între 17 și 25 de ani, dar pot apărea mai devreme sau mai târziu, sau pot chiar să nu erupă deloc.

Riscuri asociate cu molarii de minte:

Există mai multe riscuri asociate cu dintii de minte, iar unele persoane pot întâmpina complicații în timpul erupției acestora. Iată câteva dintre aceste riscuri și complicații:

  1. Durere și disconfort: Mulți oameni experimentează dureri și disconfort în timpul erupției molariilor de minte. Aceste simptome pot fi cauzate de inflamație, presiunea exercitată asupra țesuturilor înconjurătoare sau de spațiul limitat în gură.

  2. Impactarea: Uneori, molarii de minte nu au suficient spațiu pentru a se erupe complet sau nu cresc în direcția corectă. Acest lucru poate duce la impactarea dinților, ceea ce poate provoca durere, umflături și inflamații. În cazurile severe, impactarea molariilor de minte poate necesita îndepărtarea acestora chirurgical.

  3. Infecție: În cazurile în care molarii de minte nu reușesc să erupă complet și sunt parțial acoperiți de gingii, acest lucru poate crea un mediu propice pentru acumularea de bacterii și dezvoltarea infecțiilor. Aceasta poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de pericoronarită, caracterizată prin inflamație și durere în jurul molarului de minte.

  4. Afecțiuni orale: Molarii de minte pot fi dificil de curățat corect din cauza poziției lor în cavitatea bucală sau a spațiului limitat. Aceasta crește riscul de carii dentare, gingivită și alte afecțiuni ale cavității bucale.

  5. Probleme de aliniere: Erupția molariilor de minte poate afecta alinierea dinților deja existenți, mai ales în cazul în care spațiul în gură este limitat. Acest lucru poate duce la încălcări ale aliniamentului dentar și poate necesita intervenții suplimentare, cum ar fi aparatele dentare.

Când este necesară extracția molarilor de minte?

Extracția molarilor de minte este recomandată în următoarele cazuri:

 • Molarii impactați: care nu au suficient spațiu pentru a erupi corect pot fi impactați și pot provoca probleme.
 • Molarii cariati: care sunt cariati și nu pot fi restaurați pot fi extrași.
 • Molarii care provoacă durere: Dintii de minte care provoacă durere persistentă pot fi extrași.
 • Afectarea nervului: Dintii de minte care afectează un nerv pot fi extrași.
Molarii de minte anomalie

Înainte de extracția molarilor de minte:

Este important să consultați un medic stomatolog pentru a determina dacă este necesară extracția molarilor de minte. Medicul stomatolog va realiza o radiografie pentru a evalua poziția molarilor de minte și va discuta cu dumneavoastră despre riscurile și beneficiile extracției.

După extracția molarilor de minte:

Este important să urmați instrucțiunile medicului stomatolog cu privire la îngrijirea postoperatorie. Este posibil să aveți dureri, umflături și sângerare ușoară. Este important să vă odihniți, să luați medicamentele prescrise de medic și să evitați alimentele dure și mestecatul pe partea afectată.

Molarii de minte pot provoca probleme dacă nu erup corect. Este important să consultați un medic stomatolog pentru a determina dacă este necesară extracția molarilor de minte.

Vino la o consultatie