fbpx

Family Dent

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara – cauzele apariției și cum o tratăm

Sensibilitatea dentara este un fenomen foarte des întâlnit atât în rândul persoanelor vârstnice, cât și în rândul persoanelor tinere. Această afecțiune apare de obicei atunci când smalțul de la nivelul dinților se subțiază sau gingiile se retrag, iar dentina rădăcinii dentare este expusă.

Sensibilitatea dentară își face simțită prezența atunci când dentina și-a pierdut stratul protector de smalț și consumăm băuturi prea reci sau fierbinți, alimente dulci, iar acești factori externi ajung la terminațiile nervoase și provoacă durere.

Care sunt factorii care influențează apariția sensibilitatii dentare?

  • Periajul excesiv cu periuțe de dinți care au perii duri – poate deteriora și sensibiliza smalțul dinților. Este necesar să efectuăm un periaj corect cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi, care să ne protejeze atât gingiile, cât și smalțul dinților.
  • Băuturile acide influențează direct apariția sensibilității dentare, deoarece se crează un mediu acid în cavitatea bucală, mediu care provoacă eroziune dentară. Principalele băuturi acide de care trebuie să ne ferim pentru a nu provoca sensibilitate dentară sunt băuturile carbogazoase, sucurile de portocale și lămâie, precum și vinul.
  • Un fenomen întâlnit la multe persoane este scrâșnirea dinților în timpul nopții, ceea ce poate provoca apariția sensibilității la nivelul smalțului, deoarece în timp, acesta se uzează și poate expune dentina.
  • Anumite afecțiuni stomatologice sau chiar metode de tratament pot expune dentina și implicit, apariția sensibilității dentare. Gingivita este una dintre afecțiunile dentare care provoacă inflamarea gingiei și retragerea acesteia din cauza acumulării plăcii bacteriene și a tartrului în spațiul dintre gingie și dinte. În plus, chiar anumite metode de tratament pot influența apariția sensibilității dentare și anume albirea dentară efectuată la intervale mici de timp, detartrajul sau chiar șlefuirea dinților. Însă sensibilitatea dentară cauzată de tratamente stomatologice ar trebui să dispară în decurs de câteva săptămâni.
Sensibilitatea dentara

Ce faci cand apare sensibilitatea dentara?

Este important să te adresezi imediat medicului tău stomatolog atunci când prezinți semne ale sensibilității dentare și să stabiliți împreună procedura de tratament potrivită pentru tine.

Pentru a preveni apariția sensibilității dentare, există o serie de practici pe care le poți urma în confortul casei și anume: folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi, efectuarea igienei dentare de 2 ori pe zi cu ajutorul unei paste de dinți cu fluor. Fluorul este o substanță care protejează smalțul dinților și reduce sensibilitatea dentară.

 

Dacă sensibilitatea dentară se accentuează, atunci este indicat să consulți medicul specialist pentru efectuarea metodelor de tratament care tratează cauza și nu efectul. Este posibil ca anumite afecțiuni dentare să provoace sensibilitatea dentară, iar în acest caz, pasta de dinți cu fluor sau anumite practici de reducere a sensibilității efectuate acasă, nu vor avea rezultatele așteptate. Cea mai bună decizie este ca medicul specialist să determine cauza apariției sensibilității dentare și să se efectueze proceduri de tratament pentru calmarea și reducerea acesteia pe o perioadă lungă de timp.

Vino la o consultatie