Family Dent

Parodontoza Tratament

Alege cel mai bun tratament pentru parodontoza

Ce reprezintă parodontoza?

dinti cu parodontoza

Boala parodontala, cunoscută drept tratament parodontoza, este o infecție la nivelul spațiului care înconjoară dinții, numit parodonțiu. Parodontoza se numără printre cele mai grave afecțiuni ale cavității bucale și poate duce la pierderea dinților atunci când este netratată.

47,2% dintre adulții cu vârsta de 30 de ani și peste au o formă de boala parodontala.

Dinții sunt menținuți în poziție de către gingie, os și ligamentul parodontal, ce are rolul unui amortizor. Aceste țesuturi formează parodonțiul, care este afectat atunci când bacteriile pătrund în spațiul periodontal.

Există două stadii ale bolii paradontale (paradontoza) – gingivita și parodontita. Boala debutează cu inflamarea gingiilor. Acestea își modifică consistența și devin moi, iar în același timp își schimbă culoarea din roz pal înspre roșu violaceu.

Parodontita și parodontita avansată reprezintă formele severe a bolii paradontale, atunci când apar pungile paradontale, iar tartrul și bacteriile distrug ligamentul sau chiar osul. În acest moment, dinții devin mobili și într-un final se poate ajunge la pierderea lor.

În general, problema constă în modul de evoluție al parodontozei. Manifestarea lentă a simptomelor poate face ca parodontoza să nu fie detectată până când retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară devin evidente. Din acest motiv, controalele dentare regulate sunt foarte importante pentru sănătatea orală.

Tipurile de afectiuni parodontale

Există mai multe tipuri de boli parodontale, care sunt succesive și apar în funcție de gradul
de dezvoltare a bolii asupra dentiției. 

parodontoza - afectiune gingivita

Gingivita

parodontoza - afectiune parodontita

Parodontita

parodontoza - afectiune parodontita avansata

Parodontita avansată

parodontoza - simptome

simptome parodontoza

Cauzele apariției parodontozei

tratament parodontoza - placa bacteriana

Factorii de risc care sporesc șansele de apariție a parodontozei includ:

În majoritatea cazurilor, parodontita este cauzată de placa dentară, o peliculă incoloră, aderentă, ce este formată atunci când zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile deja existente în gură.

Placa se formează pe dinți și se întărește atunci când nu este curățată, formând tartrul. Tartrul poate fi îndepărtat doar prin intermediul unei curățări profesionale și dăunează dinților și gingiilor. Placa cauzează gingivită, iar atunci când nu este tratată, generează o serie de schimbări patologice atât la nivelul țesuturilor moi, cât și a celor dure. Ulterior, gingivita avansează spre Parodontită.

afla daca ai parodontoza

tratament parodontoza

Tratamentul pentru parodontoza este unul complex și poate fi realizat prin intermediul unor tratamente minim invazive, mai ales atunci când afecțiunea nu apucă să se agraveze. Următoarele proceduri sunt incluse în tratamentul împotriva parodontozei:

1. Atibioticoterapia

Antibioticele se pot aplica local, la joncțiunea gingiei cu dintele, sau pe cale sistemică. Antibioticele administrare sistemic penetrează la nivelul pungii parodontale și atacă bacteriile care nu sunt afectate de tratamentul mecanic și de antibiotocoterapia locală. Tratamentul parodontal sistemic cu antibiotice se recomandă în cazul parodontitei agresive, parodontitei acute și parodontitei refractare.

2. Tratament parodontoza prin Detartraj

Detartrajul parodontal presupune curățarea profesională a dinților, procedeu prin intermediul căruia sunt eliminate depunerile de tartru care afectează parodonțiul. Acest tratament este indicat mai ales la începutul instaurării bolii, înainte ca gingivita să degenereze în parodontită.

3. Debridare și decontaminare cu VectorParo

Un alt tratament parodontal (de paradontoza) este Vectorul Paro care se folosește de ultrasunete pentru a elimina depunerile de tartru și a celor de placă. Acest tip de curățare este eficientă și în cazul depunerilor aflate sub gingie, fără să fie necesară recurgerea la chirurgie.

4. Aplicarea tehnicii PRP (Plasmolifting) ca terapie regenerativă accelerată

Plasmolifting-ul presupune stimularea procesului de reconstruire a țesutului prin injectarea de plasmă trombocitară obținută din sângele pacientului. Sângele este prelucrat cu ajutorul unei proceduri speciale de centrifugare și are ca rezultat o plasmă bogată în trombocite care accelerează vindecarea osului și crește vascularizarea țesutului.

5. Tratament multidisciplinar în cazuri complexe

Parodontita severă impune necesitatea unui tratament multidisciplinar. Astfel, pe lângă tehnicile minim invazive, se poate recurge la chirurgia parodontală reconstructivă. În aceste cazuri se pot folosi tehnici parodontale, ortodontice, chirurgicale și protetice pentru a reinstaura sănătatea orală a pacientului.

Consecintele lipsei unui tratament adecvat

Medic Stomatolog

În lipsa unui tratament de parodontoză adecvat, gingivita ajunge, la parodontită cronică. Parodontita cronică implică perioade de sângerări spontane, sau sângerări la periaj și retragerea în timp a gingiei.

 

Atunci când afecțiunea rămâne în continuare netratată, se declanșează parodontita agresivă, având o evoluție rapidă. În această formă, simptomele sunt puternice, iar osul de resoarbe rapid, iar în scurt timp dinții devin mobili și cad.

Poate sa beneficieze un pacient cu parodontoza de tratament cu implante dentare?

Afecțiunile gingiei pot duce la pierderea dinților atunci când sunt netratate. Dinții pierduți pot fi înlocuiți de implanturi, dar există anumite riscuri atunci când pacientul nu urmează mai întâi un tratament pentru parodontoza.

Implantele sunt dispozitive confecționate din titan biocompatibil ce sunt inserate în osul maxilar. Acestea servesc drept suport pentru coroana confecționată ulterior, care ajută la restabilirea aspectului funcțional și estetic al danturii. Reabilitarea implanto-protetică a pacienților cu edentații parțiale sau totale, sau a celor care suferă de parodontoza reprezintă o metodă de tratament sigură și de durată.

Trebuie avut în vedere faptul că, în cazul în care pacientul suferă de boala parodontală, osteointegrarea nu va avea loc în mod corespunzător, și există șansa ca implanturile să nu fie integrate cu succes. Pacienții au nevoie inițial de tratament pentru stabilizarea parodontozei, urmând ca ulterior să se realizeze tratamentul cu implante dentare.

Pacienții care au suferit de parodontită agresivă și au toți dinții compromiși pot beneficia de reabilitări totale prin intermediul tehnicii All on 4/6. Această tehnică are avantajul de a asigura dinți ficși în 24h.

Pacienții cu edentație completă își pot înlocui astfel toți dinții de pe o arcadă prin intermediul a 4 sau 6 implanturi dentare, în funcție de starea în care se află osul pacientului.

Care sunt avantajele unui tratament parodontal?

Parodontoza este mai ușor de tratat atunci când este detectată într-un stadiu incipient, înainte să se ajungă la parodontita agresivă. Din acest motiv, vizitele regulate la dentist sunt foarte importante în prevenirea acestei afecțiuni a gingiilor.

Atunci când tratamentul este început în faza de gingivită, prin curățarea profesională a dinților se poate evita parodontoza. Eliminarea bacteriilor și a tartrului vor asigura o respirație proaspătă. În plus, în urma tratamentului dispar sensibilitatea, durerea și sângerarea gingiilor.

parodontoza - Tratamente de menținere

După un tratament pentru parodontoza, este foarte important ca pacienții să țină sub control depunerile de placă de pe dinți. Acest lucru se poate face prin intermediul unui periaj corect.

Când depunerile de placă se transformă în tartru, este necesar ca pacientul să apeleze la un stomatolog pentru un detartraj profesional. Pentru a preveni reapariția simptomelor, pacientul trebuie să meargă la un control profilactic la fiecare 6 luni.

Programează-te