Pedodontie
Pedodontie, numită și stomatologie pediatrică vizează tratamentul specific dinților de lapte, precum și al dinților permanenți și tineri.
caracterisiticile Pedodontiei
Fie că vorbim despre dinții de lapte (temporari) sau despre dinții permanenți, este absolută necesară efectuarea tratamentelor periodice, deoarece alimentația nesănătoasă și mai ales zahărul, pot provoca dezvoltarea cariilor.
Dacă dinții de lapte sunt afectați de carii și din această cauză cad mai repede de vârsta de aproximativ 6 ani, se poate recurge la aparat dentar încă de la o vârstă așa mică. De ce? Pentru că păstrarea dinților temporari până în momentul în care cad de la sine, fără să fie afectați de carii, este necesară pentru a menține spațiile în care vor erupe dinții permanenți.
Când vorbim despre copii, teama acestora de stomatolog este foarte comună. Această teamă apare des chiar și în rândul adulților. Medicul stomatolog trebuie să aibă un limbaj prietenos, să reușească să dezvolte o relație de încredere cu copiii, să aibă răbdare și să cunoască diverse tehnici care să-i ajute să treacă peste situație și să-i motiveze.
tipuri de tratamente stomatologice pentru copii
Tratamentele speciale pentru carii
Tratamentele speciale pentru carii – foarte mulți părinți nu consideră urgentă tratarea cariilor pe dinții temporari, însă este total greșit. Netratarea cariilor poate duce la pierderea prematură a dinților temporari și implicit, consecințe negative asupra dezvoltării corecte a dinților permanenți. Statisticile arată că aproape 30% dintre copiii cu vârstele între 2- 5 ani, au carii pe dinții temporari. Conform recomandărilor Asociației Americane de Stomatologie Pediatrică, prima consultație la medicul stomatolog, trebuie făcută în jurul vârstei de un an.
Soluțiile pentru tratarea cariilor la copii sunt reprezentate de obturații și coroanele dentare din zirconiu. Materialul din care este realizată obturația, este o rășină specială, care se modelează pe dinte și se întărește în câteva secunde.
Sigilările dentare
Sigilările dentare – sunt un tratament folosit pentru a preveni apariția cariilor, utilizat atât pentru dinții temporari, cât și pentru cei permanenți. Acest tratament scade foarte mult apariția cariilor.
Tratamentul in pedodontie
Pe dintele curățat și igienizat se aplică o cantitate de gel. Acesta este procesul de pregătire pentru următorul pas, în care se aplică un material rășinos, cu scopul de a acoperi șanțurile. Spre final, cu ajutorul unei lampe de fotopolimerizare, se fixează substanța rășinoasă. Scopul acestei proceduri este de a elimina spațiile în care se pot ascunde diferite bacterii.
Există foarte multe cazuri în care copiii nu au fost familiarizați cu cabinetele stomatologice, iar dacă au nevoie de intervenții, nu vor să coopereze deloc.
Care este soluția?
După ce s-au încercat toate metodele de apropiere de copii, de construire a încrederii și nici una nu a funcționat, soluția la care se apelează în ultima fază este inhalosedarea. Acest tip de tratament se poate folosi atât în cazul adulților, cât și al copiilor cărora le este frică de stomatolog sau au anxietate. Efectul produs este unul de relaxare, copilul este cooperant și relaxat pe tot parcursul intervenției.